ČESTA PITANJA

Je li investicija u bazen mudra? (pdf)

8 pitanja na koja si morate odgovoriti, prije nego što odlučite za kupovinu bazena (prezentacija)

O čemu biste trebali razmisliti, prije nego što odlučite za bazen? (pdf)

Zidani bazen s folijom ili bazenska školjka u keramičkoj tehnologiji? USPOREDBA KARAKTERISTIKA (pdf)

Zidani bazen s folijom ili Compass keramički bazen? USPOREDBA CIJENA (pdf)

Od kojih materijala mogu biti napravljeni bazeni (pregled ponude bazena)? (pdf)

Krov za bazen – staklenik ili zaista najbolje rješenje? (pdf)

Je li samočišćenje bazena mit ili stvarnost?(pdf)

 

Kad započeti izgradnjom bazena?

Važan je izbor provedbe bazena.
Zidani bazen traži duže vrijeme za izgradnju od jednog do šest ili više mjeseci. Stoga predlažemo da se gradnjom zidanog bazena završi na jesen a u proljeće
položi se folija, opremi se strojarnica itd. Jeseni je zemlja suha i rad jednostavniji, a u
proljeće zemlja mokra i vrijeme nepredvidivo.

Bazenske školjke kao što su Compass karbonsko-keramički bazeni, manje su
zahtjevne za ugradnju. Budući da bazeni obično ne trebaju betonske ploče, ugradnja je jednostavna i brza. Ukoliko je bazen na zalihi, ugradnja je moguća (od iskopa do uređene okoline) već u sedam dana. Ugradnju ubrza i montažna strojarnica, koja je prethodno izrađena. U tom primjeru gradnja bazena je završena već u jednome danu. Mogućnost privremenog skladištenja bazena kod nas omogućuje nam veću fleksibilnost za kupca i manje ovisnosti o vremenu.

 

Koji uvjeti moraju biti ispunjeni kako bi bazen bio privlačan za kupanje?

1. Voda mora biti mehanički očišćena. To osigurava kvalitetni uređaj za filtriranje, filtriranje koji u šest sati filtrira cijelu količinu vode bazena!

2. Voda mora biti kemijski prikladno obrađena. Pravi nivo pH i dovoljna količina dezinfektora osiguravaju kristalno čistu vodu.

3. Dno bazena treba biti čisto, bez stranih tvari. Samo je takav bazen vizualno
atraktivan za kupanje.

4. Temperatura vode treba biti prikladna kako bi nam bilo udobno. Prvi parametar je osiguran pri izboru većine kvalitetnih bazena. Ostale možete izvoditi ručno, oni se spriječe ili izvode automatski.

 

Je li potrebna toplinska izolacija bazena?

Da, toplinska izolacija bazena je kod naše klime potrebna!
Poznajemo dvije vrste izolacije bazena.

Izolacija bazenske školjke i vodene površine.
Kako toplina izlazi vertikalno i vjetar ubrzava odvajanje topline iz vode, izolacija je najvažnija (najbolja usporedba bila bi hlađenje čaja puhanjem). Tako zadržimo i do 90% toplinske energije. Pokrivanje bazena ili samo vodene površine je posljedično najučinkovitija izolacija. Prekrivač na našem području trebao bi imati i solarnu funkciju prevođenje solarne energije u vodu za grijanje vode dok je bazen zatvoren. Kod otvorenih bazena bez grijanja vrijedi da za jedan dan lošeg vremena trebamo pet sunčanih dana da se voda ponovo zagrije.

Izolacija bazenske školjke.

Kada je riječ o vanjskim bazenima koji se koriste od svibnja do rujna, racionalan je niži stupanj izolacije zidova. Izolacija ploče se nije dokazala kao dobra jer zimi ona nije ispostavljena smrzavanju i tako je trajnija.
Kada je riječ o vanjskim bazenima koje se koristi od ožujka do studenog, racionalno je obratiti pažnju na izolaciju zidova i podnoj ploči. Takvi bazeni su grijani i prikladno pokriveni. Ne smijemo zaboraviti na prikladnu izolaciju strojarnice. I dok bazen zimi „miruje“ voda u njemu ne smrzne.

Izolacija unutarnjeg bazena.

U zatvorenom bazenu je izolacija cijele školjke, površine vode i cijelog objekta  vrlo važna. Budući da u prostoriji vladaju „tropski“ uvjeti, mogu minimalni gubitci predstavljati velike troškove. Vrijedi zapamtiti: „prekrivač unutarnjeg bazena je važnije od prekrivača vanjskog bazena“.

 

Može li voda u bazenu ostati cijelu sezonu?

Glavna svrha sredstava za njegu vode je ta, da pomoću njih vodu održavamo čistomi besprijekornom tijekom cijele sezone. Uz pravilno održavanje vode ona može ostati bez problema u bazenu tijekom cijele sezone kupanja.

 

Koliko često dodajemo sredstva u vodu i usisavamo bazen?

Voda je medij koji se mijenja kao što se mijenjaju uvjeti okoline. Budući da je ona vir života, razvija se u vodi samo uz prikladne uvjete i veliki utjecaj temperature i svijetla. Dakle, što toplija voda i što više je bazen ispostavljen suncu i što više je kupača, više je sredstava potrebnih za održavanje čistoće vode. Vrijedi nepisano pravilo koje kaže, da sredstva u bazen dodajemo tjedno, isti dan u tjednu. Mjerenje parametara vode (pH vrijednost, sadržaj dezinfektora) možemo izvoditi i više puta tjedno i tako stalno provjeravati stanje vode. To se posebno preporučuje u vrelim razdobljima kad je temperatura vode viša od normalnih temperatura.

Automatska dezinfekcija in pH regulacija to izvodi bez vaše prisutnosti i brige za
besprijekornu vodu u svakome trenutku.

Usisavanje bazena izvajamo prema potrebi. Često usisavanje možemo izbjeći već s pravilnim planiranjem bazena i njegove okoline. Upravo zato je važan izbor pravog rješenja za vašu lokaciju.

 

Kakvi su operativni troškovi za godišnji rad prosječnog bazena?

Ukoliko je bazen planiran sukladno s lokacijom, možete računati na umjerene troškove. Na kvalitetu vode u bazenu utječe više različitih čimbenika, stoga je i količina potrošenih kemikalija dosta različita. No s prosječnom količinom potrošenih kemikalija u bazenu možete računati na 120 do 200 € godišnjih troškova. Očekivanim troškovima moramo dodati još cijenu vode i sredstava za čišćenje te željeno grijanje.

 

 

Na kojoj udaljenosti od bazena mora biti filtriranje?

Uređaj za filtraciju nalazi se u strojarnici. Strojarnica može biti ili u podrumu ili u garaži ili vrtnoj kućici, može biti sagrađena pored bazena ili montažna, u zemlji. Ako će bazen raditi i tijekom zime, strojarnica mora biti suha i prikladno izolirana. Daljina prije svega ovisi o opremi. Ako će bazen biti opremljen protustrujnim uređajem i grijanjem, najbolje je (zbog mogućih gubitaka u cijevima) da se strojnica nalazi u blizini. Inače ona može biti udaljena i 10m.

 

Je li bazen potrebno pokriti?

Zbog našeg nestabilnog vremena sezona kupanja može biti vrlo kratka. Grijanje otvorenog bazena možete usporediti grijanjem kuće s otvorenim prozorima. Predlažemo da pokrijete barem vodene površine. Prekrivač neka ima funkciju solarnog grijanja. Za kontinentalni dio predlažu se bazenski krovovi, za primorje su prikladne i solarne folije ili rolete.

 

Kako vzdrževati pomično streho in ali je to sploh potrebno?

Kako održavati pomični krov i je li to uopće potrebno? Konstrukcija bazenskih krovova napravljena je od eloksiranog aluminija. Održavanje nije potrebno ukoliko površina nije mehanički oštećena. Ostakljenje se sastoji od dva sloja polikarbonata ili prozirnog punog polikarbonata. Nijedan od spomenutih materijala ne traži održavanje. Kad se pojavi prašina ili druga prljavština (čađ, masti, itd.) površinu je potrebno ponovno očistiti. Predlažu se postupci i sredstva za čišćenje koji mehanički ne oštete površinu. Pogotovo u prozirnom polikarbonatu mogu nastati ogrebotine. Uvijek temeljito uklonite prašinu s površine pomoću mlaza vode i tek onda oprezno, pomoću blagog sredstva za čišćenje uklonite mrlju. Nikad ne čistite pomoću različitih strugala, spužvi za posuđe, itd., već mekom krpom. Najprije probajte na najmanje vidljivome dijelu.