Potrebna oprema bazena

Nije važno je li to bazen s PVC folijom, keramičkom oblogom, školjka ili montažni. Isto tako nije važno je li bazen vanjski ili unutarnji, s sustavom na skimer ili preljevni. Svi bazeni imaju nešto zajedničko.

Svi bazeni moraju biti opremljeni osnovnom potrebnom hidrauličkom opremom koju
prema funkciji dijelimo na:

  • površinski unos vode (skimer ili preljevni rub),
  • mehanički filtracijski uređaj za uklanjanje grubih čestica,
  • distribucijski sustav za povratak filtrirane vode u bazen (cijevi i mlaznice),
  • podni odvod za pražnjenje bazena.

Hidraulička oprema mora biti korektno odmjerena s obzirom na količinu vode i oblik
bazena. Mora osiguravati pravilno miješanje i dovoljno brzo filtriranje bazenske vode.

 

S obzirom na opremu poznajemo:

Preljevni bazen

Oprema preljevni bazenPreljevni kanalInfinity bazen

Značajka preljevnih bazena je voda do gornjeg ruba bazena koja teče u sabirni preljevni kanal. Taj može biti uz cijeli obod bazena ili samo uz jednu stranu (tzv. infinity bazeni). Voda iz kanala teče u kompenzacijski bazen, koji je odgovoran za spremanje viška vode u glavnom bazenu što je ovisno o količini kupača jer voda uvijek mora biti na istoj razini. Iz kompenzacijskog bazena voda se pumpa u filtar i dalje distribuira putem mlaznica koje su na ili kod dna bazena. Obavezna oprema takvog bazena su još sonde i sustav za dotok vode te priključak za usisivač u bazenu i kompenzacija. Posebnost tog sustava je da voda kruži od dna prema površini. Budući da se kanal nalazi uz cijeli obod voda se izvanredno brzo i čisti. I plivanje je ugodnije jer pogledu ne smeta rub bazena i nema odbijenih valova. Takvi su bazeni zbog svoje specifičnosti skuplji, no obavezni za javnu uporabu.

Više o preljevnim bazenima

 

Bazen sa skimerima

Tehnika za skimerUgrađen skimerBazen sa skimerom

Budući da je investicija u preljevni bazen mnogima nedostupna, razvio se sustav bazena sa skimerom. Skimer je površinska usisna mlaznica s preklopom koja kompenzira razinu vode u bazenu. Iza nje se skuplja usisana prljavština.Večji čestice uhvate se na mrežu, no finije idu dalje do filtra. Voda se pumpa iz skimera do filtra i onda se distribuira do mlaznica koje se nalaze na zidu bazena. Za bazene sa skimerima je karakteristično da je voda 5 – 15 cm niža od ruba bazena (zavisi o tipu skimera). Kako je voda niže, volumen plivača se kompenzira pomoću bazena samog zbog čega nema potrebe za kompenzacijskim bazenom i opsežnom preljevnom infrastrukturom. Još jedna razlika je u tome što se voda gura iz mlaznica s jedne strane prema skimeru na drugoj strani bazena. Ovdje je posebnu pozornost potrebno namijeniti zamkama koje nađemo kod jeftinijih provedba bazena gdje se voda gura samo na površini što nije dovoljno za volumensku količinu miješanja vode. Posljedica je nekvalitetna voda jer kemikalije nisu svuda a ujedno i temperatura vode u dubini nije ravnomjerna..

 

Ovdje predstavljamo dva primjera iz prakse:

  • Standardno rješenje s površinskom linearnom distribucijom,

Standardna hidraulika

 

  • Dovršeno rješenje s kruženjem površinske vode i dubinskom distribucijom vode.

Dovršena hidraulikaRazlika je u kvaliteti vode, skupljanju prljavštine i u troškovima porabe kemikalija i energije za grijanje. Javlja se uglavnom kod pravokutnih  bazena s oštrim rubovima.

 

Filtracijski uređaj

Filtriranje bazenske vodeDjelovanje filtra

Uređaj za filtriranje predstavlja pješčani filtar koji iz vode uklanja finu prljavštinu kao što je prašina, kosa, koža itd. Djeluje tako da vodu gura kroz medij za filtraciju koji zadrži čestice isto kao i u prirodi. Pijesak kao materijal za filtriranje djeluje do 50 mikrona. Suvremeni mediji za filtriranje AFM aktivirano staklo ili polimer Fibalon filtriraju do 10 mikrona. Kvalitetni materijal za kućište filtra je poliester a jeftiniji polipropilen. Svaki filtar je opremljen šest-smjernim ventilom koji djeluje kao nekakva skretnica za bazensku vodu. Pomoću njega upravljamo filtriranje vode, pražnjenje bazena, čišćenje filtra itd.

 

Bazenska pumpa

Bazenska črpalkaBazenska črpalka

Bazenska puma predstavlja srce bazena jer osigurava kretanje vode po sustavu. Pumpa se sastoji od grubog pre-filtra, ulaznog i izlaznog priključka za cijevi te turbine koja pokreće električni jednofazni motor.
Ovdje je potrebno obratiti posebnu pažnju na karakteristike pumpe jer ona radi 10 – 16 sati dnevni. Vrlo važna informacija je snaga pumpe i njezin tok.

 

 

Primjer iz prakse: Koja pumpa je bolja?

750W pumpa s 9m3/h pri 8m vodenog stupca

ili

370W pumpa s 10m/3 pri 8m vodenog stupca?

Naravno druga jer nam osigurava bolju izvedbu uz niži trošak. To može utjecati na kućni proračun. Stoga nikad ne uspoređujte samo snagu!

 

Cijevna instalacija

Instalacija u strojarniciCijevna instalacija bazena

PVC cijevi povezuju bazenske hidrauličke elemente u cjelinu. Cijevi izvan strojarnice moraju biti najviše kvalitete jer će trajno ostati zakopane. Te cijevi mogu biti ili pružne ili čvrste. Instalacija u strojarnici izvodi se pomoću tvrdih cijevi koje se poveže s elementima za spajanje. Ventili odvoje bazensku instalaciju od opreme.

 

Referenčni podaci

Bitno je, da je bazenska hidraulika kod bazena za privatnu uporabu dimenzionirana tako da se za u najmanje šest sati filtrira jedna količina volumena bazena. Vrijeme filtriranja neka bude nastavljeno tako, da se dnevno filtriraju dva volumena bazena. Vrijeme djelovanja u tom primjeru je dakle 12 sati.

Efikasniji sustavi za filtraciju omogućuju filtraciju bazena već u tri do četiri sata.

 

Izračun za bazen 8x4x1.5m z 45m3 vode

45 m3 / 3 h = cca 12 m3/h. Zato nam je potrebna pumpa s takvim protokom. Odgovara promjeru filtera 600 mm. Učinkovita pumpa pri 8 m vodenog stupca ima 550W kod pješčanog ili staklenog medija filtriranja. Kod Fibalona je dovoljna već 370W pumpa (ili 750W bez obzira na gornje upozorenje o neučinkovitosti).

Godišnja poraba električne energije u sezoni od 6 mjeseci i radu 8 sati dnevno:

6 mjes x 30 dana x 8 h x 0.55 kW = 792kWh

6 mjes x 30 dana x 8 h x 0.37 kW = 533kWh