PREKRIVAČ BAZENA

Vanjski bazeni za plivanje

Prekrivač vanjskom bazenaKad je temperatura zraka iznad bazenske vode niža od vode u bazenu dolazi do intenzivnog isparavanja. Što je veća temperatura, to intenzivnije je isparavanje. Zimi mogu temperaturne razlike termalnih bazena biti i 50 i više stupnjeva, jer je temperatura vode oko 35°C. To su obično povezani vanjski i unutarnji bazeni za plivanje. Zbog intenzivnog isparavanja vode ti bazeni su obično zaviti u maglu. I vjetar poveća gubitak vode i energije s površine vode.


Gubitak energije je izvanredan a time i troškovi.  U pitanju je rentabilnost djelovanja takvog bazena ne samo financijski već i ekološki. Takvim neracionalnim djelovanjem smanjujemo dobitak sebi i uzrokujemo štetu okolini.

Vanjski privatni bazeni obično ne djeluju zimi, no troškovi grijanja bazena tijekom sezone i nakon sezone vrlo su visoki. Već samo jednostavnim termičkim prekrivačem kojeg položimo na površinu bazena kad ga ne koristimo možemo sniziti gubitak kroz površinu vode za 80%.

 

Unutarnji bazeni za plivanje

Prekrivač unutarnjeg bazenaUvjeti su posve isti kao što je opisano gore. Razlika je samo u tome, što unutarnji bazeni imaju umjetnu klimu koju je potrebno održavati. Vlaga koja izlazi iz površine vode bazena u prostoriju može uzrokovati i 100% vlažnost. Vlaga pritiska na gradbeni dio objekta, ulazi u zidove, i tako ošteti objekt. Za bivanje i ugodan osjećaj u prostoriji, vlaga mora biti između 30 i 60%. Održavanje te razine vlage je potrebno ukoliko želimo izbjeći visoke troškove sanacije u budućnosti. I troškovi djelovanja
klimatskih uređaja su važni.

Rješenje je isto kao i prije. Prekrijte površinu vode termo folijom i uvjeti će odmah biti bolji. Možete uštedjeti i do 80% gubitaka.

 

Kako prekriti bazen?

Za manje masažne bazene whirpool predviđen je deblji termo prekrivač cca. 10 cm, koji obično kupite uz bazen.

 

Za bazene za plivanje na raspolaganje su:

  • Plutajuće termo folije. Različite kvalitete i izvedbe namijenjene su različitim vrstama
    uporabe.
  • Plutajuće rolete dizajnirane si za vanjske i unutarnje bazene. Odlikuju ih automatsko djelovanje, sigurnost, mogućnost solarne izvedbe.
  • Pomični bazenski krovovi bazen pretvore u unutarnji bazen. Značajno produže vrijeme uporabe bazena jer se možete kupati i dok je bazen prekriven. Jedina loša značajka je usporedba s staklenikom. Ali s obzirom na mnoštvo različitih oblika to nije uvijek istina.